City of Design

Notícia

Fundació del Disseny i l’Ajuntament de València presenten la marca ‘Ciutat del Disseny’ a la Conferència Anual de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO

Background-color
White FFFFFF

Fundació del Disseny i l’Ajuntament de València presenten la marca ‘Ciutat del Disseny’ a la Conferència Anual de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO

Aquesta setmana es reuneixen a Braga, Portugal, quasi 350 ciutats que conformen actualment la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO al seu XVI Congrés Anual per posar en comú experiències i intercanviar coneixements. Coincideix a més amb el 20è aniversari de la creació per part de la UNESCO d’aquesta Xarxa de Ciutats Creatives.

A la sessió de benvinguda a les noves ciutats de la Xarxa, Bernard Gaspar (Cap de Servei d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València) i Xavi Calvo (director de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana) van presentar el cas de València com a Ciutat del Disseny a més de la nova marca construïda des de la identitat turística de la ciutat (un projecte de branding de Visit València a partir de la nova image que va ser presentada l’any passat amb disseny del prestigiós estudi Lavernia&Cienfuegos en col·laboració amb l’agència WAY).

A la presentació de València es va destacar la presència històrica del disseny en el desenvolupament de les indústries valencianes i de la pròpia ciutat, que han definit el patrimoni local, arribant fins a fites actuals com la recent constitució del Consell del Disseny, un òrgan municipal consultiu en disseny que en la nova etapa compta amb la presidència del regidor de Cultura, José Luis Moreno, i amb la vicepresidència exercida pel coordinador general d’estratègia, estudis i projectes de l’Ajuntament de València, Manuel Tomás, que amb els 20 membres externs constaten un exemple de bones pràctiques en desenvolupament de polítiques de disseny, convertint-se a més a més en el primer consell de disseny d’un ajuntament al nostre país.

Com van recalcar Gaspar i Calvo a la seva conferència, el disseny ha jugat un paper crucial a València, un paper que en els darrers anys s’ha traslladat al desenvolupament de la ciutat amb criteris de sostenibilitat alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU.

La presentació de València va estar molt ben acollida per les delegacions assistents, especialment per la xarxa específica de Ciutats del Disseny, que van recalcar que aquesta designació no és només una fita sinó el principi d’un camí i un gran compromís de treball en xarxa. Així mateix, en la creació de clústers internacionals, la incorporació de València com a referent internacional a la creativitat i el disseny aportarà exemples de casos per treballar en els propers anys.

La cerimònia d’obertura va tindre la participació de l’alcalde de Braga, Ricardo Rio; el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa; el subdirector general de Cultura de la UNESCO, Ernesto Ottone; i el Secretari General de les Nacions Unides, António Guterres. I posteriorment la jornada s’ha obert a la ciutadania activant una desena d’esdeveniments a altres punts creatius de la ciutat portuguesa sota el paraigua Be-Creative Àgora.

Durant la setmana, es van continuar presentant panells temàtics sobre bones pràctiques en iniciatives i polítiques basades en la innovació i en la cultura, obrint sessions de treball i taules rodones participatives, i es va signar el manifest de ciutats “Braga Manifest: A Culture Goal for Sustainable Development” on València reafirma el seu compromís amb la cultura, la creativitat i les polítiques d’inclusió urbana demanant la integració de la cultura com a objectiu independent a l’agenda internacional de desenvolupament post 2030.

Les Conferències Anuals de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO són ​​una ocasió única per enfortir els llaços entre les ciutats membres de tot el món. Organitzat per una ciutat diferent cada any, serveix com a plataforma per definir els objectius estratègics d’una xarxa ampliada i ben equilibrada.

La Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO

La Xarxa de Ciutats Creatives d’UNESCO es crea el 2004 i avui, gairebé 350 ciutats de més de 100 països comparteixen l’objectiu d’ubicar les indústries culturals i creatives al nucli dels seus plans de desenvolupament a nivell local, des d’una xarxa que facilita el intercanvi dexperiències, coneixement i recursos entre els seus membres per promoure el desenvolupament dindústries creatives locals i la col·laboració internacional.

Cada dos anys, UNESCO convoca aquest procés per incloure a la seva Xarxa de Ciutats Creatives noves incorporacions amb casos que mereixin el reconeixement internacional per com desenvolupen els seus models econòmics i culturals de ciutat des d’una de les set disciplines creatives: artesania, disseny, cinema, gastronomia , literatura, arts digitals i música.

A Espanya són 11 ciutats les pertanyents a aquesta Xarxa, de les quals destaquen 4 valencianes: Dénia (per Gastronomia), Llíria (per Música), Manises (per Artesania) i València (per Disseny).

València com a Ciutat del Disseny a la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO

València va ser designada com a Ciutat del Disseny a finals de 2023 per establir relacions amb altres ciutats compromeses amb elevar el paper de la cultura, la creativitat i la innovació per desenvolupar ciutats més sostenibles, com són Hèlsinki, Berlín, Torí, Graz, Saint-Étienne , Budapest, Dubai, Seül, Mexico, Pobla, Querétaro, Xangai, Doha, Istanbul, Kaunas, Kobe o Montreal.

Ser Ciutat Creativa de la UNESCO obre importants oportunitats de col·laboració per a València i per a les seves indústries creatives i culturals, perquè tant el sector del disseny valencià com el teixit d’acció entri en contacte amb altres territoris de tot el món.
València continuarà així la seua intensa tasca de posicionament internacional dels darrers anys en disseny i creativitat, i elevarà el seu perfil global com a líder en innovació en disseny, enfortint el seu ampli ecosistema del disseny valencià amb altres organitzacions i mercats de tot el món.

El compromís de València a través de la seva participació en aquesta trobada juntament amb altres ciutats de la Xarxa que inclou tots els continents serà el de fomentar i compartir bones pràctiques que permetin un desenvolupament urbà més sostenible fent un ús eficaç i estratègic del disseny a les polítiques públiques.

Més informació sobre la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO.

“Nombre proyecto”
SCROLL
DRAG
PLAY