Exposicions

Esdeveniment

Exposició «La Nave 1984—1991» en el Institut Valencià d’Art Modern (IVAM)

Background-color
White FFFFFF

Exposició «La Nave 1984—1991» en el Institut Valencià d’Art Modern (IVAM)

«La Nave» va ser un col·lectiu de dissenyadors i dissenyadores que va nàixer de la fusió dels estudis Caps i Mans i Enebece (NBC), donant acollida a onze professionals de diferents disciplines, des de professionals del disseny industrial i gràfic, fins a artistes visuals, arquitectes/as i aparelladors/as. Aquesta mostra recull el prolífic treball d’Eduardo Albors, Paco Bascuñán, José Juan Belda, Carlos Bento, Lorenzo Company, Sandra Figuerola, Marisa Gallén, Luis González, Luis Lavernia, Nacho Lavernia i Daniel Nebot.

Des del 9 de març i fins al 10 de setembre, arriba a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) una exposició retrospectiva sobre l’important treball que va realitzar aquest grup de dissenyadores i dissenyadors valencians.

El treball de «La Nave» s’enquadra en un context social de transcendentals canvis polítics, socials i culturals que van donar origen al que es va denominar «La moguda» i que va tindre especial rellevància a Madrid, Barcelona i València. Aquest moment històric va ser, además, un punt d’inflexió en la pràctica del disseny amb l’aparició i consolidació de l’estètica postmodernista, que va representar una alliberació formal i la superació definitiva dels rígids principis del Modern Style sintetitzats en el rebuig a l’ornament —postulat per Adolf Loos— i la màxima de Sullivan «la forma segueix a la funció». El disseny resultant es va veure influenciat pels principals moviments de ruptura de l’època: Memphis i Alchimia a Itàlia; la figura emergent de Philippe Starck; el grafisme de Neville Brody; el treball de Sostres o Peret a Barcelona, o el de Tibor Kalman als Estats Units.

«La Nau va liderar el pas d’una concepció clàssica a una mentalitat postmoderna que s’adequava a la nova realitat social del nostre país».

«La Nave» es va disoldre en 1991, just quan començava a comptar amb clients estrangers com Alessi, a Itàlia, o Tombow en Japó. Al llarg d’aqueixos set intensos anys, les circumstàncies personals i professionals d’alguns dels seus membres havien canviat i es van anar distanciant. Els objectius comuns inicials van deixar de ser compartits per tots i, de manera gradual, van anar abandonant la nau fins que en l’estiu de 1991 el col·lectiu va deixar d’existir. Des d’aqueix moment, cadascú va continuar amb la seua trajectòria professional. La posterior labor docent de gran part del grup, la seua implicació en activitats col·lectives i la bona relació personal i de col·laboracions que van mantindre al llarg dels anys, ha facilitat que l’esperit de «La Nave» continue viu.

La Nave va liderar el pas d’una concepció clàssica a una mentalitat postmoderna que s’adequava a la nova realitat social i productiva en la qual el valor comunicatiu de l’objecte anava guanyant terreny als aspectes funcionals. Al mateix temps, el mercat i la seua insaciable necessitat de novetat començava a imposar-se. Va ser el pas intermedi entre el moviment modern i el seu lema «la forma segueix la funció» i la situació actual, en la qual el lema podria transformar-se en «la forma segueix el mercat».

“Nombre proyecto”
SCROLL
DRAG
PLAY