Projectes
Notícia
Lliurament de les Distincions al Disseny Social: un compromís amb el disseny i la societat
Lliurament de les Distincions al Disseny Social: un compromís amb el disseny i la societat

Hem fet el primer pas. La primera edició de les Distincions al Disseny Social ja és una realitat i, amb ella, hem posat el focus en allò que de veritat importa: el disseny amb impacte, amb propòsit, amb capacitat de transformar la societat.
Més de 200 persones ens van acompanyar en la cerimònia del dijous passat al Teatre El Musical de València, que no només va ser un acte de lliurament de distincions, sinó una declaració d’intencions. Queda reconegut el talent i la trajectòria de Manolo Bañó i de Hilary Cottam, dos referents que ens ensenyen que el disseny és molt més que estètica: és una eina de canvi. I vam poder sentir-nos orgullosos del jove talent valencià amb els projectes exemplars de María José Bustos Garnica i de Juan Manuel Pedro Aránega, que ens demostren que des de les escoles valencianes de disseny i d’arquitectura el futur del disseny social està en bones mans.
La vesprada va començar amb el record de la DANA que tan durament va colpejar València fa ara 4 mesos. En paraules de la presentadora, l’experta comunicadora Ona Bascuñán, «el compromís creatiu de València l’hem vist reflectit fins i tot en els moments més difícils, i la recent DANA ens va recordar la fragilitat del nostre entorn, però també la força de la nostra creativitat». Una idea que també va recalcar en el seu discurs el president de la Fundació del Disseny, Vicent Martínez: «Perquè el disseny no només resol problemes, també acompanya, consciencia i mobilitza».
Per la seua banda, des de l’Ajuntament de València, el cap del servei d’Acció Cultural, donant la benvinguda a l’acte, va destacar també la funció del disseny que va emergir després de la DANA com a resposta solidària i va recalcar aquesta vessant més social del disseny, confirmant que «des de l’administració pública sabem que la cultura és un motor de transformació, una eina que no només reflecteix la nostra identitat, sinó que també impulsa el canvi». Així mateix, va insistir en el fort compromís de donar suport a iniciatives que reforcen aquest camí, que ajuden a situar el disseny en el lloc que es mereix dins de la nostra cultura i la nostra societat.
La britànica Hilary Cottam, una de les distincions de la vesprada, va dedicar també part del seu agraïment pel reconeixement a les víctimes de la DANA. Cottam no va poder desplaçar-se a València precisament per estar immersa en un nou projecte que la manté allunyada i il·localitzable, però va gravar unes paraules que es van reproduir durant la cerimònia, un discurs en castellà, ja que, com ella mateixa va contar, la seua infància està lligada a la Comunitat Valenciana i a una casa familiar a Jesús Pobre: «Les meues experiències durant aquells anys van ser fonamentals per a donar forma al meu treball», va assegurar. Hilary Cottam es va desfer en elogis cap a la comunitat del disseny valencià, que tant admira, i va vincular tota aquesta creativitat desbordant a l’artesania i al folklore relacionat amb les festes locals: «Es tracta d’una regió amb una rica història del disseny, visible a tot arreu, des del llegat de l’artesania fins a la inspiració enlluernadora dels arquitectes de fama mundial, i també en allò que m’interessa a mi, el treball dels dissenyadors quotidians».
Vicent Martínez, com a president de la Fundació del Disseny i també en representació del comitè d’aquestes distincions, va voler destacar de les seues deliberacions que, per a la presa de decisió final dels reconeixements, es van tindre en compte fins estratègics i polítics, pensant en un disseny que parlara de gènere, de classes, i en què l’impacte i la divulgació van ser factors clau en les seues seleccions. El comitè d’aquesta edició de 2025 ha estat format pel mateix Vicent Martínez i per Amparo Bertomeu, Pepe Cosín, Kike Correcher, Luis Calabuig, Lilian González, Xènia Viladàs i Anatxu Zabalbeascoa.
El disseny de les pròpies distincions es va revelar en la mateixa cerimònia, unes peces d’ònix negre generades a partir del símbol de la marca de la Fundació del Disseny, dissenyades i realitzades per Matterica, un estudi valencià que uneix l’artesania i el disseny per a crear objectes de joieria des de la tradició i la contemporaneïtat.
L’entrega dels reconeixements als dos projectes finals d’estudiants va ser especialment aplaudida pel públic. Així, el Treball Fi de Grau de Disseny Gràfic de Juan Manuel Pedro Aránega de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló, Fauna, el joguet dels parcs naturals, tutoritzat per Ester Parra Sebastià, i el Treball Final de María José Bustos Garnica del Màster Universitari en Arquitectura Avançada, Paisatge, Urbanisme i Disseny de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, Entorns educatius per a xiquets amb Trastorn de l’Espectre Autista: criteris i estratègies de disseny arquitectònic, tutoritzat per José Luis Baró Zarzo i Ana Pascual Rubio, van ser els projectes seleccionats en aquesta edició de 2025 de les Distincions al Disseny Social, deixant bona constància de l’alt nivell de les escoles de disseny i arquitectura valencianes.
Manolo Bañó va ser l’encarregat d’impartir una conferència com a colofó de la cerimònia i, després de rebre, molt emocionat, la distinció de mans de Vicent Martínez i del representant de l’Ajuntament de València, Bernard Gaspar, va voler destacar la gran necessitat i el valor d’aquest tipus de projectes per a posar en relleu el disseny social. Al llarg del seu discurs, que va ser una autèntica lliçó magistral, va recordar el seu viatge professional pels camins menys transitats del disseny, el que el va portar fa ara 25 anys a començar a treballar amb el comerç just, derivant en compartir amb els seus alumnes l’experiència a través d’un projecte de disseny social i col·laboratiu que en aquell moment es va denominar Disseny per al món real: «La creativitat, o la capacitat de dissenyar, ha sigut una activitat fonamental per a l’evolució de l’ésser humà, i per això hui s’estén per totes les capes de la societat. Una visió superficial del disseny ens portaria a pensar que dissenyar és fer coses funcionals i boniques, però, en realitat, l’àmbit del disseny és molt més profund i té més a veure amb els anhels de les persones que amb els objectes que aquestes puguen posseir. Perquè, com es pot veure, des del principi de la humanitat, la creativitat i el disseny han servit per a anar millorant la vida de les persones i les comunitats, i els objectes han sigut meres eines per a aconseguir-ho.» va destacar Bañó.
El concepte de “disseny per al canvi” va ser repetit al llarg de tota la vesprada, amb una definició a mode de conclusió afegida pel mateix Manolo Bañó: «Ja que hui parlarem de disseny, comencem per definir-lo. Per a mi, dissenyar significa, abans de tot, transformar. És un acte intel·lectual i creatiu que respon a la voluntat de canviar una situació existent per una de millor. El disseny, per tant, no és un fi, sinó un mitjà per a construir solucions reals que transformen vides. El disseny és el mitjà, no és el fi.»
Com a conclusió, el dissenyador va sentenciar: «El bon disseny condueix al progrés, i el progrés és un èxit de la societat. Construïm un món més just, un món on el disseny siga veritablement un catalitzador de progrés humà, un món on crear siga una eina per a transformar vides i construir un futur esperançador per a tots, on el disseny responga a les vertaderes necessitats de la societat… perquè, en definitiva, el disseny o és social, o no és disseny.»
La cerimònia es va realitzar gràcies a la implicació i col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, el Teatre El Musical (TEM) i Caixa Popular, entitat que aposta pel foment d’aquests valors socials impulsant així el seu desenvolupament des de les mateixes escoles de la Comunitat Valenciana.
Una altra empresa valenciana, el celler Dominio de la Vega, va servir el vi d’honor després de l’acte d’entrega amb els seus primers vins ecològics, un projecte fortament vinculat a la sostenibilitat i guiat per la dissenyadora Inma Bermúdez.
Volem agrair personalment la presència del Cap de Servei d’Acció Cultural, Bernard Gaspar; el Director de Relacions Externes de l’IVACE de la Generalitat Valenciana, Rafael Escamilla; el Director de Responsabilitat Social, Sostenibilitat i Relacions Institucionals de Caixa Popular, Paco Alós; representants i degà del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana; el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València; el president i la gerència de l’Associació de Professionals del Disseny de la Comunitat Valenciana; la direcció de les Escoles Superiors de Disseny de Castelló i de València; de la Universitat CEU Cardenal Herrera i de la Universitat Politècnica de València, així com dels membres del patronat de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana.
Aquests reconeixements han nascut amb vocació de continuïtat, amb el compromís de la Fundació del Disseny de donar visibilitat al disseny que millora vides. No és només un premi, és una responsabilitat. Perquè si una cosa ha quedat clara després d’aquesta primera edició és que el disseny social no és una tendència, és una necessitat.
Gràcies a totes les persones que heu format part d’aquesta edició. Seguim endavant, amb orgull i amb la certesa que estem construint alguna cosa important.
Ens veiem en la pròxima!
Fotografia: Brava Studio