Llibres

Notícia

Quins llibres recomanen els membres del nostre patronat?

Background-color
White FFFFFF

Quins llibres recomanen els membres del nostre patronat?

Al mes dels llibres hem volgut saber quins títols vesteixen les prestatgeries d’algunes de les persones que formen part del patronat de la Fundació del Disseny. El resultat és una llista excepcional de lectures imprescindibles:

NACHO LAVERNIA

Temporada de huracanes | Fernanda Melchor | Random House

Per mi, la millor novel·la en castellà dels darrers anys. Una història turbulenta, mexicana, contada com un riu, amb una prosa extraordinària.

Obra maestra | Juan Tallón | Anagrama

L’Art, amb majúscules, i les seves misèries, vist des de dins i des de fora a partir d’una escultura de Richard Serra de 28 tones! que va perdre el Reina Sofia ningú sap com. També pot ser un homenatge a l’escultor que acaba de morir.

El loco | Juan Luis González | Península

Per a aquells preocupats amb el futur de la política. Una biografia de Javier Milei, l’inaudit president de l’Argentina (Ai, Argentina!). Un exemple de com el més inesperat i indesitjat pot passar-nos si no espavilem (Ai, futur!).

ROSALÍA TORRENT

Inconformistas. Diseño y género | VVAA (Marta Castanedo i Alba Molini editoras) | Colección Ágora del Instituto Universitario de Estudios Feministas y de Género de la Universitat Jaume I de Castelló.

Al llarg de la nostra vida, els éssers humans ens relacionem amb una sèrie d’objectes fonamentals per al nostre desenvolupament, objectes que poden encarnar característiques sota les quals subjau una determinada intenció. Les formes, els colors, els materials, les textures… no són del tot innocents. Com ha demostrat la investigació feminista, aquestes característiques poden respondre a estereotips de gènere. És a dir, quan es dissenya es pot tenir al cap una idea concreta de les dones que, d’una banda, simplifica la diversitat existent i, de l’altra, contribueix a perpetuar la desigualtat entre gèneres. Tanmateix, de la mateixa manera que els objectes contribueixen a mantenir aquestes relacions, també les poden transformar. Per fer-ho, el primer pas és prendre consciència d’aquesta realitat. En aquest sentit se situen lectures com la que ara proposem.

KIKE CORRECHER

 

Nueve patrones de uso del diseño en las organizaciones | Romina Jaimovich, Alicia García, Kike Correcher, María Navarro, Pablo Mondragón, Vicente Blasco | ADCV

Es tracta d’un pioner estudi antropològic sobre els veritables usos del disseny a les organitzacions, il·lustrats mitjançant nou patrons que es repeteixen en diferents situacions, i que mostren els «poders» del disseny.

Pensar rápido, pensar despacio |Daniel Kahneman, Amos Tversk | Debate

Crec que tothom hauria de llegir aquest llibre, perquè és sorprenent descobrir els mecanismes pels quals prenem decisions en el dia a dia, de quina manera ens influeixen les circumstàncies i com entenem malament les dades estadístiques. Eines fonamentals per navegar a l’era de la sobreinformació.

La crisis de la narración | Byung-Chul Han | Herder

Ja sé que és l’autor de moda perquè els seus llibres són fàcils i donen al clau dels problemes actuals, però aquest és especialment suggeridor per a les persones que ens dediquem a la comunicació. Vivim el boom de l’storytelling, però Byung-Chul Han veu en aquest auge una tripijoca del sistema per lligar-nos al consum (storyselling). La narració és el mecanisme pel qual els éssers humans ens vinculem, però està sent desterrada per l’storytelling, que és purament informació, allò oposat a la narració.

XAVIER GINER

 

MANIAC | Benjamin Labatut | Anagrama

Meravellosa novel·la sobre els efectes de retorn en la subjectivitat dels científics de la racionalitat acèfala de la ciència contemporània. Un vertiginós viatge des dels orígens de la computació fins a la intel·ligència artificial.

Economías del Diseño | Guy Julier | Experimenta Libros 

Excel·lent assaig d’un investigador que conjuga com a pocs coneixement del disseny com a pràctica, del seu lloc a la cultura i del seu valor a l’economia, més enllà dels abordatges economicistes.

Del Danubi al Túria. Memòria del moble corbat Valencià (1880-1936) | Julio Vives | Arxiu Valencià del Disseny

La més àmplia monogràfica publicada sobre moble corbat valencià: el seu origen, la seva recepció i el seu èxit. Fonamental per entendre el naixement i la potència de la indústria del moble a València. Inclou la reproducció del Catàleg de Fills de Ventura Feliu de 1924, ara que es compleixen 100 anys de la seva publicació, com a exemple del triomf d’una indústria que va transformar la nostra societat, la nostra cultura i la nostra economia.

MARINA SENDER

 

Guía de Arquitectura de Valencia | Francisco Tabernes Pastor i Amando Llopis| CETAV

La nova edició de la Guia d’Arquitectura permet al lector avançar en el coneixement i el gaudi de la seva ciutat, proposant més de 600 fitxes amb informació sobre edificis interessants. Està guia serveix com a assistent de passeig, com a guia de rutes i recorreguts o com a manual de consulta tant als valencians com als turistes que visiten la nostra ciutat, ajudant a posicionar València en un context cultural i de posada en valor de la nostra arquitectura. A més, presenta un disseny acurat i atractiu, dissenyat per Marisa Gallén, premi nacional d’Innovació i Disseny 2019.

ROMÁN DE LA CALLE

Diálogo sobre el gusto y otros escritos de estética | Allan Ramsay| Universidad de València

Aquesta edició recull les tres obres que Ramsay va dedicar a temes d’estètica, traduïdes per primera vegada al castellà: ‘Assaig sobre el ridícul’ (1753), ‘Diàleg sobre el gust’ (1754) i ‘Investigació sobre la vila savina d’Horaci’ (inèdita en vida de l’autor). La seva lectura conjunta proporciona una síntesi dels temes principals d’estètica i teoria de l’art europeu de la segona meitat del segle XVIII. D’una banda, Ramsay va ser el primer a problematitzar filosòficament el gust, la desconfiança del qual el va conduir a prioritzar la mimesi aristotèlica, generant tota la reflexió posterior sobre la norma del gust; de l’altra, el seu coneixement de les restes i de les teories històriques de l’Antiguitat grecoromana va fer que denigrés els romans davant els grecs, alineant-se amb Winckelmann i donant lloc a l’encesa crítica de Piranesi.

Teoría del arte y cultura digital |Juan Martín Prada | AKAL

Aquest llibre aborda les principals qüestions i reptes de l’estètica i de la teoria de l’art, en el context cada cop més complex de la cultura digital. Ofereix un ampli, profund i detallat estudi dels nous interrogants, categories i conceptes emergits en el camp artístic a conseqüència de les transformacions provocades per la revolució informàtica, posant un èmfasi especial en l’esdevingut en les dues primeres dècades del segle XXI.

La perspectiva d’anàlisi filosòfica de les noves pràctiques artístiques entaula en aquest escrit un diàleg continu i molt personal amb les metodologies dels estudis visuals i de la història de l’art. Amb això es tracta de facilitar la comprensió de les principals estratègies artístiques més compromeses amb la reflexió crítica sobre l’era digital, així com entreveure’n les línies d’evolució en el futur.

El text posa l’accent en problemàtiques centrals en l’art recent, com ara la producció de subjectivitat, la diferència, la identitat o la participació, analitzant-les en la seva relació específica amb alguns dels nous desenvolupaments tecnològics (xarxes socials, intel·ligència artificial, realitat augmentada o realitat virtual).

Un llibre, en definitiva, fonamental per a la comprensió de l’impacte que l’evolució digital està tenint sobre el desenvolupament de la creació artística en el nostre present, així com sobre els nous camins que s’obren per a la seva teorització, difusió i comercialització.

La Nave. 1984-1991 | Nacho Lavernia, Juli Capella, Quim Larrea, Ramón Úbeda, Rosalía Torrent, Joan M. Marín, José Francisco i Sánchez Robledo | Gràffica

La Nave va ser un col·lectiu de dissenyadors que va néixer de la fusió dels estudis Caps i Mans i Enebece (NBC), donant acollida a onze professionals de diferents disciplines, des de dissenyadors industrials i gràfics fins a artistes visuals, arquitectes i aparelladors: Eduardo Albors, Paco Bascuñán, José Juan Belda, Carlos Bento, Lorenzo Company, Sandra Figuerola, Marisa Gallén, Luis González, Luis Lavernia, Nacho Lavernia i Daniel Nebot.

El grup va esdevenir un referent del disseny de la dècada 1980 i d’una manera especial d’entendre la disciplina del disseny gràfic i industrial. La creació de l‟Estat de les Autonomies i la necessitat de modernització de les administracions públiques va suposar, de fet, una eclosió d‟oportunitats de treball. Calia crear i dotar d’imatge noves institucions polítiques i socials i modernitzar altres tenyides de l’halo grisa de la dictadura, desprestigiades absolutament a Europa.

La Nave va liderar el pas d’una concepció clàssica a una mentalitat postmoderna, que s’adequava a la nova realitat social i productiva on el valor comunicatiu de l’objecte anava guanyant terreny als aspectes funcionals. Alhora, el mercat i la seva insaciable necessitat de novetat començaven a imposar-se. Va ser, doncs, el pas intermedi entre el moviment modern i el seu lema «la forma segueix la funció» i la situació actual, en què el lema es podria transformar en «la forma segueix el mercat».

Jaime Siles. Un poeta para la vida, una vida para la poesía. | Marco A. Coronel i Rafael Hernández | Olé Libros

La jubilació del Jaime Siles professor ha estat l’ocasió per retre homenatge a l’obra del Jaime Siles poeta. Per això, aquest llibre està cridat a convertir-se en una fita imprescindible per a tots aquells que en el futur estudiïn la seva obra. De fet, comença amb una aportació signada per Henry Gil que fins al dia de la data constitueix la investigació més detallada existent sobre la seva obra literària. El segueixen petits treballs centrats en la seva figura o en altres temes literaris que de ben segur contribueixen a explicar el panorama literari i crític de la literatura europea. No acaba aquí el mèrit d’aquest volum, perquè inclou poemes —alguns inèdits— que famosos poetes dediquen a Siles, així com ressenyes breus d’amics que ajuden a situar Siles dins la vida literària, acadèmica i personal europea contemporània. Aquest és un llibre extens que resumeix la vida d’un poeta que, a més, és crític, professor i pensador.

ASPARKIA.  Nº 43. Monográfico: Deconstrucción y reapropiación feminista del espacio en el arte: una aproximación. | Universitat Jaume I de Castelló

Aquest volum fa un recorregut per algunes reflexions referents al significat i la desconstrucció de l’espai, des de propostes feministes realitzades en l’àmbit artístic. El feminisme ha abordat, des dels seus començaments, la crítica i subversió dels espais públics i privats i de les identitats que s’hi construeixen, així com la recerca de representació i reconeixement. Per això qüestiona els marcs discursius de poder que conformen espais binaris i patriarcals, i resignifica i reconeix categories com a cos, classe, raça, sexualitat o gènere en la seva conformació. Aquest monogràfic pretén funcionar com a marc, que permeti recórrer i contextualitzar les propostes artístiques realitzades per les diverses creadores que componen aquest monogràfic. Es tracta de creadores que utilitzen l’art com a lloc de conformació de significats nous, tant en l’ordre polític i social, com pel que fa a la identitat i el gènere; uns significats que, per la seva banda, impel·leixen a la reapropiació i la transformació dels nostres espais.

Monográfico La desmaterialización de la escultura contemporánea de Alicante | Diputación de Alicante

En aquest número monogràfic, editat pel Museu de Belles Arts d’Alacant (MUBAG) titulat La desmaterialització de l’escultura contemporània d’Alacant en què es tracta d’analitzar la influència exercida pels artistes Julio González (1876-1942) i Pablo Picasso ( 1881-1973), en particular, i l’escultura moderna, en general, sobre els escultors d’Alacant, se centra prioritàriament en els conceptes de desmaterialització, minimalisme, transparència i ingravidesa.

Aquesta cura suplement de la revista, d’un centenar de pàgines, inclou onze articles inèdits, un està dedicat a l’escultura espanyola, un altre a la valenciana i els nou restants a altres escultors i joves artistes. Aquest interessant monogràfic, amb il·lustracions en color, ha comptat amb la col·laboració de destacats especialistes i investigadors.

“Nombre proyecto”
SCROLL
DRAG
PLAY