Projectes

Notícia

València presenta la programació del mes del disseny, que es farà del 10 de setembre al 10 d’octubre

Background-color
White FFFFFF

València presenta la programació del mes del disseny, que es farà del 10 de setembre al 10 d’octubre

  • Durant el mes del disseny confluiran València Design Fest de la mà de la Fundació del Disseny, els certàmens Fira Hàbitat València, Textilhogar Home Textiles Premium i Espai Cuina SICI per part de Fira València i la 15a Edició de la València Disseny Week (VDW-15) , organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.
  • L’acte de presentació ha tingut lloc a CaixaForum Madrid, amb la presència i el suport d’un ampli nombre d’agents del sector del disseny a escala nacional.

València esdevindrà l’epicentre internacional del disseny gràcies a un mes ple d’activitats dedicades a aquesta indústria creativa i cultural. El programa inclourà exposicions, fires, conferències, tallers, presentacions, projectes liderats per talents emergents i projeccions, entre moltes altres iniciatives. Entre el 10 de setembre i el 10 d’octubre, conflueixen a la ciutat València Design Fest, promogut per la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, els grans certàmens Fira Hàbitat València, Textilhogar Home Textiles Premium i Espai Cuina SICI, i la celebració de la 15a edició de la València Disseny Week, iniciativa de referència organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) amb un programa participatiu, cocreat juntament amb diferents agents del sector. Cites que reuniran a València professionals, empreses i institucions nacionals i internacionals que gaudiran juntament amb la ciutadania del talent local, l’efervescència creativa de la nostra ciutat i les darreres tendències en disseny des del Mediterrani.

València Design Fest

Organitzat per la Fundació del Disseny, València Design Fest té com a objectiu principal continuar projectant la Comunitat Valenciana a escala nacional i internacional com a territori indiscutiblement vinculat al disseny. Aquest any presenta, entre les iniciatives més destacades, la segona edició de Temps i matèria, una mostra d’artesania contemporània comissariada per Estudio Savage, que busca acostar l’artesania contemporània a tot el públic general. Un espai de reflexió on poder comprovar com gràcies al disseny l’artesania té un camí vàlid de desenvolupament i, sobretot, de permanència de materials, tècniques i processos d’elaboració.

El programa inclourà també la projecció de diversos documentals, entre els quals cal destacar «Mariscal. L’alegria de viure», la història d’un home que va conquerir el món i ho va haver de perdre tot per retrobar-se a si mateix; conversatoris entre ments creatives – Erik Harley (expert en Estudis Urbans, conegut per ser el creador del Pormishuevisme), Nuria Moliner (arquitecta i comunicadora) o Juan Ferrero (soci i CEO a Ramón Esteve Estudio), entre d’altres -; així com la presentació de publicacions com Quadern 02 de l’Arxiu Valencià del Disseny, edició sobre les icones més emblemàtiques del disseny valencià, aquells que van construir l’imaginari del que suposa el bon disseny desenvolupat a casa nostra, que el va projectar a nivell nacional i internacional i el seu impacte a la cultura contemporània; o tallers com el que dirigirà Quaderns Rubio.

Entre les activitats satèl·lit del festival, hi ha l’exposició TotCor, un projecte col·laboratiu signat per Pepa Reverter en què diversos artistes han dissenyat peces al voltant de la figura del cor (cor en valencià) per llançar un missatge solidari; una Mesa Quadrada de la sèrie organitzada per Sergio Membrillas, esdeveniments que persegueixen dinamitzar l’escena valenciana convidant personalitats destacables a debatre sobre un tema; així com diverses jornades i activitats de la mà dels partners de la Fundació del Disseny, com APE Grupo – qui presentarà l’informe The New Habitat 24-25.

Com a gran novetat, la Fundació del Disseny lliurarà les Distincions al Disseny Social, així com una sèrie de beques per a joves professionals per potenciar el caràcter social al camp del disseny.

Noms i marques de primer nivell com Camper, Álvaro Catalán de Ocón o Irthi Contemporary Crafts Council, entre d’altres, completaran l’ambiciós programa.

La gran convocatòria de Fira València

Fira València serà un dels grans epicentres del mes del disseny amb la celebració, del 30 de setembre al 3 d’octubre, de les grans convocatòries internacionals al voltant dels sectors de l’hàbitat: Fira Hàbitat València, Textilhogar Home Textiles Premium i Espai Cuina SICI . Una cita que preveu reunir una oferta propera al miler de firmes expositores sobre una superfície expositiva superior als 90.000 metres quadrats, els corresponents als vuit pavellons del Nivell 2 i 3 de Fira València.

La convocatòria arriba amb moltes novetats a cadascun dels certàmens. Així, Fira Hàbitat València ampliarà aquest any el seu radi d’acció cap a la indústria hotelera, amb la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Institut Tecnològic Hoteler mitjançant el qual se celebraran un cicle de conferències al voltant d’aquesta indústria amb la presència de interioristes, dissenyadors, arquitectes i directius de les principals cadenes hoteleres. A més, dins aquest segment, el prestigiós dissenyador Héctor Ruiz crearà un espai contract amb diverses propostes al voltant d’aquest sector. Hàbitat, a més, sumarà a aquesta convocatòria un nou pavelló dedicat al sector de la Decoració d’Interiors, amb la presència de les principals firmes nacionals i internacionals d’aquest ram. Una oferta que s’incorpora a les millors propostes del disseny d’avantguarda, que tornarà a ocupar dos pavellons íntegres, així com l’oferta de moble d’interior, ‘outdoor’, il·luminació, tapisseria i descans, així com el programa de conferències i jornades a al voltant del disseny i l’interiorisme que se celebraran a l’Àgora nude.

Per la seva banda, l’oferta d’Hàbitat es veurà complementada amb el millor tèxtil per a la llar, tapisseria i contracte a través del certamen Textilhogar Home Textiles Premium, que ocuparà part del pavelló 3 del Nivell 3 i que aquest 2024 acollirà un innovador espai dissenyat per el creatiu Sigfrido Serra de la mà de la revista interiors i en què s’integraran diversos espais, com l’àrea de tendències, una zona de ‘networking’ i el ‘Boulevard’ d’Editors.

La visió de 360 ​​graus al voltant de l’hàbitat la completarà el retorn de la biennal Espai Cuina SICI, l’única fira 100% especialitzada en mobiliari i equipament per a la cuina que se celebra al nostre país i que aquest any estrena una innovadora ambientació a càrrec del dissenyador Ximo Roca, que convertirà el pavelló 4 del Nivell 3 en un sorprenent contenidor amb recorreguts fluids i que acollirà la millor oferta nacional i internacional del sector, amb una especial incidència d’empreses fabricants de mobiliari de cuina, que pràcticament dobla la seva presència a la fira.

València Disseny Week – 15a Edició (VDW-15)

La València Disseny Week de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), la cita amb més trajectòria i participació del sector, arriba al 2024 la quinzena edició com a projecte de referència per a la divulgació, promoció i posada en valor del disseny de la Comunitat Valenciana. Es fa del 30 de setembre al 4 d’octubre.

La diversitat i l’abast del programa de la VDW se sustenta en un procés obert i participatiu, en què intervenen professionals, estudis, centres educatius i empreses del sector, recolzats per l’entitat representant de les empreses de disseny a la Comunitat Valenciana, l’ADCV . De manera conjunta donen lloc a desenes de propostes orientades a fomentar la interacció, convivència, comunicació i coneixement mutu entre disseny i ciutadania que es concentren a la setmana més estimulant per al disseny valencià. Entre elles, tallers, jornades, exposicions, rutes i sessions de portes obertes, xerrades i presentacions, amb diferents continguts i enfocaments, des dels divulgatius als de caràcter més festiu.

El fil comú que dóna unitat al programa de la VDW és la posada en valor del disseny com a aliat estratègic en la innovació i la competitivitat empresarial, en l’evolució cap a models socials i econòmics més sostenibles, inclusius i integradors i, amb això, a la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones. En sintonia amb aquest compromís, i amb l’exercici de València com a Capital Verd Europea el 2024, la VDW recupera aquest color per a la seva imatge, amb un verd vibrant que convida a compartir i gaudir d’aquest reconeixement.

A més, sobre aquests pilars de la VDW, la 15a Edició acollirà un projecte que suposa una fita: la inauguració del nou nucli del disseny de la Comunitat Valenciana. La nova seu de l’ADCV s’ubicarà al centre de la ciutat de València, s’ha definit i gestionat aplicant criteris i processos sostenibles i comptarà amb una àmplia i diversa programació dedicada al disseny durant tot l’any, amb el mateix esperit que la VDW: disseny per a totes les persones.

Entre els esdeveniments destacats de la 15a VDW, hi ha, així mateix, l’exposició de projectes finalistes i premiats a la VII edició dels nostres guardons, que acollirà el centre d’innovació Las Naves del 10 de setembre al 17 d’octubre. Enllaçant, també, amb els Premis, se celebrarà la tercera jornada ‘Disseny amb Impacte Positiu’, en què aprofundirem en els processos creatius dels treballs reconeguts pel jurat per la seva aportació a la societat i el medi ambient de mà de les i els professionals que els han creat.

El programa inclou la jornada de presentació de la cinquena edició del festival de disseny, cultura i sostenibilitat a l’horta Miradors de l’Horta, que compta amb la col·laboració de l’ADCV. El seu objectiu és la reflexió sobre el desenvolupament sostenible, la sobirania alimentària i la relació entre territoris agrícola i urbà. El lema d’aquest any és L’Horta, capital de l’alimentació sostenible.

A la VDW 2024, es reforça una de les accions consolidades i més esperades per estudis i públic, les ‘Design Walks’, rutes i jornades de portes obertes en estudis de disseny, que han penjat el cartell d”aforament complet’ durant els seus tres anteriors edicions.

La convocatòria oberta per a la presentació de propostes que definiran el programa complet de la VDW 15a Edició s’obrirà la darrera setmana de juny.

A l’acte han acudit nombrosos agents del sector

La presentació ha suscitat l’interès de diversos representants d’entitats de referència del sector del disseny a escala estatal, com a integrants del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana, representants de CasaDecor, del Fòrum de Marques Renomenades Espanyoles, de Fundació Arquia, del Consell General de Col·legis Oficials de Decoradors i Dissenyadors d’Interior o de l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH).

També han estat presents a la cita autoritats i representants de l’ICEX, del Ministeri de Cultura i Esport i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

“Nombre proyecto”
SCROLL
DRAG
PLAY