Fites

Notícia

2023: resum, projectes, fites i valoracions

Background-color
White FFFFFF

2023: resum, projectes, fites i valoracions

I de sobte, desembre. Com una tasca intrínseca de final de l’any, per a la Fundació del Disseny també ha arribat el moment de fer balanç. I potser en aquest cas amb especial sentit i convenciment, recordant que 2023 ha sigut el nostre primer any d’activitat en el pla executiu i més pragmàtic. Hui, el fet de resumir, valorar i apuntalar les fites aconseguides es converteix en un exercici més que necessari.

En els últims dotze mesos hem volgut entendre el disseny valencià des de la transversalitat: disseny gràfic, social, industrial, de moda, arquitectura, artesania contemporània o urbanisme… Totes elles són disciplines que motiven de manera conjunta el dia a dia i la raó de ser de la nostra entitat, ja siga de la mà de professionals, empreses, institucions públiques i privades o de la societat en general. Però, sobretot, de la mà de tots aquells agents que han vetlat pel bon fer i la projecció d’un teixit professional heterogeni.

Al començament d’any pronunciàvem amb convenciment cinc paraules clau: divulgar, posicionar, celebrar, vincular i impulsar. Cinc objectius als quals han respost cadascun dels projectes que hem dut a terme: l’inici del Consell del Disseny al costat de l’Ajuntament de València, el llançament del llibre «El disseny és bo per a la salut», la itinerància de l’exposició «Dissenyar l’aire» a la cimera del G20 a l’Índia, el llançament del museu digital Icones del Disseny Valencià al costat de l’Arxiu Valencià del Disseny. Vam posar en marxa el primer València Design Fest, que va emmarcar l’exposició de producció pròpia «Temps i matèria», agermanant artesania contemporània i disseny. Presentem el documental «València 22. City of Design», tota una lliçó de disseny que estrenarem a inicis del pròxim any. Celebràrem el festival «Paradís», punt de trobada de professionals que va tindre un gran acolliment. Vam fer realitat la segona edició del congrés internacional de moda sostenible «Future of Fashion», en el qual es van donar cita noms nacionals i internacionals del sector, avalats per representants d’Indústria i Cultura de l’administració valenciana. I finalment vam poder celebrar la designació de València per part de la UNESCO com a Ciutat del Disseny, passant a formar part de la seua Xarxa de Ciutats Creatives. Definitivament, el disseny ja ha passat a ser part del nou relat de tot el territori valencià, una fita reconeguda internacionalment.

A tot això, a més, s’ha sumat una labor constant de col·laboració amb entitats de projecció turística, cultural o econòmica de l’administració valenciana, a més d’organitzacions professionals a nivell local, nacional i internacional. Entitats consolidades i de gran reconeixement que, gràcies al treball de posicionament de tot el 2022, van comprendre el valor del disseny com un actiu capaç de projectar la seua imatge, així com la del nostre territori en el seu conjunt. I és que en la promoció i el reconeixement internacional de València han sigut clau el disseny i la creativitat local com a principals interessos a l’hora de visitar la ciutat.

L’atractiu de la Comunitat Valenciana ens ha permés teixir xarxes amb diverses delegacions internacionals, interessades per l’estratègia de posicionament desenvolupada a cap en els últims anys, que poguérem ser altaveu a escala nacional de projectes vinculats a la creativitat, que volguérem obrir la disciplina a un públic general àvid de programació cultural o que donàrem continuïtat als convenis de col·laboració d’aquelles escoles que han aconseguit elevar al disseny valencià en el panorama educatiu, entre altres accions.

Remetent-nos al pla més tangible: el nombre de persones aconseguides gràcies als mitjans de comunicació ha sobrepassat els 615 milions d’usuaris gràcies al desenvolupament dels diferents projectes escomesos durant l’any; al temps, aquestes diferents aparicions en premsa —tant local, nacional com a internacional— han aconseguit un valor editorial de 799.539 €.

En total s’han signat 20 convenis de col·laboració amb diferents entitats com a associacions i col·legis professionals, escoles de disseny, instituts tecnològics, certàmens firals adherits al sector o organitzacions de conservació i preservació del patrimoni creatiu.

Les contractacions dutes a terme a professionals amb vinculació directa al sector del disseny han sigut un total de 62: 10 internacionals i 52 nacionals, de les quals 36 circumscriuen a la Comunitat Valenciana. Entre ells es pot trobar a ponents, segells editorials, professionals independents i estudis creatius, figures de comissariat i agències de comunicació.

Al temps, no podem deixar d’agrair tota aportació rebuda en forma de contingut o de confiança en termes econòmics. Al suport d’institucions públiques com l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) de la Generalitat Valenciana, la Fundació València Activa, Fira València i Visit València, així com la Direcció General d’Indústries Culturals del Ministeri de Cultura i Esport, i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Des de l’àmbit privat, hem rebut suports econòmics per part d’Andreu World, APE Grupo, Padima, JISO Iluminación, LZF Lamps, Punt, Readymag i Simon.

Acomiadem així un memorable 2023 on, entre fites, reconeixements i projectes vivim com s’ha eixamplat l’escenari del disseny valencià per a donar cabuda a una autèntica eclosió de dinamitzadors i nous col·laboradors.

Des de la Fundació del Disseny, com a entitat per al foment i promoció del disseny, seguirem amb la missió d’impulsar a institucions, indústria i empreses perquè incorporen aquesta disciplina en les seues estratègies a través del nostre pla d’acció per a 2024. Així mateix, ens comprometem a continuar treballant amb la nostra xarxa d’entitats col·laboradores i altres organitzacions alineades, amb la voluntat de continuar construint, sumant i difonent la cultura del disseny cap a la nostra societat.

“Nombre proyecto”
SCROLL
DRAG
PLAY